Najpopularniejsze metody filtracji wody pitnej
Najpopularniejsze metody filtracji wody pitnej
5 września, 2020
Czy butelka filtrująca jest bezpieczna
Czy butelka filtrująca jest bezpieczna?
14 września, 2020
Pokaż wszystkie

Dzbanki filtrujące do twardej wody

Dzbanki filtrujące do twardej wody

Twarda woda to utrapienie niejednego gospodarstwa domowego. Nie dość, że pozostawia na naczyniach nieestetyczne osady, to jeszcze skraca żywotność domowych sprzętów AGD- czajników, żelazek, ekspresów do kawy, etc.- a także jest przyczyną gorszego i dłuższego zaparzania się kawy czy herbaty. Bardzo twarda woda ma także wpływ na gorszy smak i aromat potraw przygotowywanych z jej użyciem. Jak radzić sobie z twardą wodą filtrując ją domowymi sposobami? Dafi ma na to swoje sposoby.

Filtry przepływowe Dafi

Zanim jeszcze przejdziemy do omówienia filtrowana wody w dzbankach Dafi, przyjrzyjmy się ofercie filtrów przepływowych tej marki. To one mają uzdatnić wodę wodociągową zaraz obok punktu jej poboru, by w naszym kranie od razu popłynęła czysta oraz pozbawiona twardości woda. Dzięki filtrom przepływowym Dafi można uzdatnić wodę w jednym kranie- np. w kuchni czy w łazience, ale można zainstalować je tak, by uzdatniały wodę dla całego budynku. Zanim zamontujemy takie filtry warto jest przebadać swoją wodę, co pozwoli dobrać najskuteczniejsze filtry do danego gospodarstwa domowego biorąc pod uwagę to jak bardzo jest to woda oraz jakie zanieczyszczenia w niej występują.

Najskuteczniejszym filtrem do twardej wody jest filtr z żywicą jonowymienną. Żywica jonowymienna należy do grupy jonitów, inaczej mówiąc sorbentów jonowych. Są to wielkocząsteczkowe ciała stałe charakteryzujące się usieciowioną strukturą. Nie ulegają rozpuszczeniu w wodzie. Przydatną w filtracji wody właściwością jonitów jest to, iż wymieniają one własne jony na jony znajdujące się w otaczającym je roztworze. By żywica jonowymienna spełniała właściwie swoją funkcję, musi to być żywica dobrej jakości, a o to dba Dafi. Dobrej jakości żywica posłuży nam w filtrze przepływowym nawet kilka lat, a to bardzo ważne ze względu na koszty eksploatacji takiego filtra, które będą przez to niższe.

Do zmiękczania wody kranowej używane są dwa rodzaje żywic- żywica polisferyczna lub żywica monosferyczna. Żywica, jak widać na pierwszy rzut oka, składa się z niewielkich kuleczek- ta polisferyczna zawiera kulki o różnej wielkości, monosferyczna zaś o wielkości takiej samej. W zmiękczaczach dedykowanych gospodarstwom domowym wykorzystywana jest najczęściej żywica monosferyczna. Gdy twarda woda wpływa na złoże filtracyjne, jony wapnia i magnezu o silniejszym ładunku dodatnim wypierają jony sodu z żywicy. Wapń i magnez pozostają na złożu jonowymiennym, natomiast jony sodu trafiają do wody. W taki sposób następuje proces zmiękczania.

Wkłady w dzbankach także zmiękczają wodę

Filtrując kranówkę w dzbankach Dafi także skutecznie pozbawimy ją twardości, gdyż tutaj też mamy żywicę jonowymienną w filtrze. W przypadku bardzo twardej wody przydatny będzie specjalny filtr AGD CLASSIC, który chroni urządzenia AGD przed kamieniem kotłowym. Posiada on jeszcze więszą ilość żywicy jonowymiennej niż inne filtry Dafi, dzięki czemu usuwa z wody niektóre metale ciężkie, pozwala wychwycić związki odpowiedzialne za nadmierną twardość wody. Dzięki temu woda jest zmiękczona, a w herbacie nie pojawia się mętny osad.