Czy butelka filtrująca jest bezpieczna
Czy butelka filtrująca jest bezpieczna?
14 września, 2020
Pokaż wszystkie

Co wiesz o filtrach do wody?

Co wiesz o filtrach do wody

Woda płynąca w naszych kranach, choć zdatna do bezpośredniego picia, często nam nie smakuje i nie zachęca do tego, by bezpośrednio wypić sobie ją szklankami. Często ma gorzkawy posmak, bywa mętna, unoszą się w niej drobinki kamienia, etc- ani to smaczne, ani estetyczne. Co więc robić, gdy nie chcemy pić takiej wody, a jednocześnie nie chcemy generować kolejnych stosów plastiku przez kupno wody butelkowanej? Odpowiedź jest jedna i najbardziej słuszna- filtrujmy wodę kranową! Można to robić na wiele sposobów, z których najprostszym jest dzbanek filtrujący. Jak działają dzbanki oraz inne filtry do wody kranowej?

Węgiel aktywny – nieoceniony w walce z zanieczyszczeniami

Filtry znajdujące się w dzbankach do wody jak i w innych filtrach do uzdatniania wody kranowej, najczęściej wyposażone są w złoże węgla aktywnego. Dlaczego akurat węgiel? Przede wszystkim jest to substancja naturalna, pozyskiwana ze spalonych łupin orzecha kokosowego, biodegradowalna, a więc pozwalająca na ekologiczne filtrowanie. Po drugie węgiel ma bardzo wysokie właściwości filtrujące- przechwytuje składniki odpowiedzialne za smak, zabarwienie lub przejrzystość wody, a do tego jest w stanie przechwycić metale ciężkie i wiele innych szkodliwych elementów. Węgiel aktywny działa na dwa sposoby- usuwa z wody zanieczyszczenia poprzez redukcję katalityczną oraz absorpcję. Redukcja katalityczna pozwala na wyeliminowanie z wody kranowej chloru, chloraminu oraz siarkowodoru, zaś absorpcja pozwala na usunięcie z wody zanieczyszczeń o ładunkach ujemnych, których cząsteczki są przyciągane przez węgiel aktywny mający ładunek dodatni. W ten sposób usuwane są z wody fenole, substancje organiczne, pestycydy, a nawet metale ciężkie.

Ciekawostki o filtrowanej wodzie

Filtrowanie wody nie demineralizuje jej- często obawiamy się, iż filtrowana woda pozbawiana jest cennych minerałów, ale to nieprawda. Przefiltrowanej wody nie można porównać z wodą destylowaną, która jest całkowicie zdemineralizowana i nie jest przeznaczona do picia. Mało tego- można nawet wybrać filtr, który dodatkowo wzbogaci wodę np. o magnez jak w przypadku filtra magnezowego Dafi. Ciekawym rozwiązaniem są także filtry alkaliczne, które podnoszą pH wody

Filtrowana woda jest nadal gorsza jakościowo od wody w butelkach- to całkowity mit. Często woda „mineralna” na sklepowych półkach to jedynie chwyt marketingowy.  Należy pamiętać, że woda z wodociągów musi spełniać wymogi Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 29 marca 2007 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez

ludzi. Jeśli dodatkowo ją przefiltrujemy i zrobimy to np. filtrem magnezowym, taka woda z kranu nie będzie ustępowała jakościowo w niczym wodzie ze sklepu- a niejednokrotnie będzie miała dużo więcej cennych elementów niż ta z butelki.

Filtrowana w warunkach domowych woda jest znacznie tańsza niż kupowanie wody w butelkach. Wyposażenie swojej kuchni w dzbanek filtrujący to nie tylko działanie proekologiczne, ale także znacznie odciążające domowy budżet. Wyliczając sobie miesięczne wydatki na wodę w butelkach (np. 2-3 butelki dziennie) możemy przez filtrowanie wody w dzbanku oszczędzić w skali miesiąca nawet 100- 120 złotych. Prosty rachunek wskazuje, że domowe filtrowanie wody to rozwiązanie 10 razy tańsze od wody ze sklepu.